|
KATOLICKIE FORUM - Wirtualny klasztor PÓJDŹ ZA MNĄ ! Forum mistyki Kościoła Katolickiego pw. św. Jana Pawła II : Pamiętaj pielgrzymie: "zawołasz, a Pan odpowie, wezwiesz pomocy, a On [rzeknie]: "OTO JESTEM!" (Iz 58,9).
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hejal
Gość
|
Wysłany: Nie 23:52, 16 Gru 2012 Temat postu: Moje sprawdzone przepisy kulinarne |
|
|
W tym temacie będę podawał tylko sprawdzone przepisy i dania,które jadłem i mi smakowały.
Smaczna zapiekanka.Moja ocena 5
Sposób przygotowania łatwy.
Składniki:
-1 kg mięsa karkówka lub łopatka albo inne mięso
-2 cebule
-3 marchewki
-30 dkg sera żółtego startego
-mały słoik majonezu
-kilka pieczarek ale muszą być przesmażone bo zapiekanka będzie pływać.Pieczarki mogą być albo nie
-zioła prowansalskie,vegeta,sól,pieprz
-folia aluminiowa czy jakoś tak
Przygotowanie:
Kroimy mięso w plastry,przyprawiamy szczyptą ziół prowansalskich,solą,pieprzem,vegetą czy czymś innym kto tam chce.Pozostawiamy jakiś czas żeby mięso przeszło przyprawami.Układamy mięso na blasze do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym.Na mięso układamy cebulę pokrojoną w plastry lub w kostkę potem kładziemy na to marchew startą lub w plastrach jak kto woli.Posypujemy startym serem a na to mały słoik majonezu.Przykrywamy folią aluminiową spodem błyszczącym do dołu.Kładziemy do pieca na godzinę w temp.180 stopni.Wyjmujemy i jest super wyżerka.4 osoby się najedzą do syta.
Śledzie po cygańsku.Moja ocena 4 bo mogą się znudzić po pewnym czasie
Sposób przyrządzenia łatwy
Składniki:
Przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek - 1 łyżka stołowa płaska
filet śledziowy - 400 g
ogórek konserwowy - 4 sztuki
cebula - 2 sztuki
ketchup - 6 łyżek stołowych płaskich
olej - 4 łyżki stołowe płaskie
musztarda - 1 łyżka stołowa płaska
cukier - 1 łyżka stołowa płaska
Przygotowanie:
Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
Podawaj godzinę po przygotowaniu.Pycha.
Surówka Colesław do obiadu albo frytek.Moja ocena 5 ta surówka nigdy się nie nudzi
Sposób przyrządzenia łatwy
Składniki:
8 filizanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobnostartej marchewki
2 małe cebule drobno posiekane
2 łyżki stołowe cukru lub według uznania
1/2 łyżeczki (do herbaty) soli
1/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu
1/4 filiżanki mleka (lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty)
1/2 filiżanki majonezu (dobrze żeby był gęsty, np. Dekoracyjny)
1 1/2 łyźki (do zupy) białego octu winnego
2 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.Smaczna.
Sałatka gyros tradycyjna.Moja ocena 5.
Sposób przygotowania łatwy
SKŁADNIKI:
-pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa
-duża cebula
-puszka kukurydzy
-mała kapusta pekińska
-3-4 ogórki konserwowe
-majonez
-ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Pierś umyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą gyros a potem przesmażyć na patelni.Cebulę,ogórki i kapustę też w kostkę.W salaterce układać warstwami pierś,cebulkę,ketchup,kukurydzę,ogórki,majonez i kapustę.Wstawić na godzinę do lodówki.Układać to w jakimś półmisku na sałatki. Nakładać na talerze tak aby sięgnąć wszystkie warstwy.Sałatka jest dobra do wszystkiego chyba i szybko się ją robi.
Jak ktoś lubi kebaby to polubi i tą sałatkę.To coś podobnego jak nadzienie z kebaba.
Ostatnio zmieniony przez Hejal dnia Pon 12:24, 17 Gru 2012, w całości zmieniany 9 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Magnolia
Gość
|
Wysłany: Wto 16:56, 17 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Bigos po staropolsku
1 kg kapusty kiszonej
1kg świeżej kapusty
1,5kg mięsa np. wieprzowego, wołowego
60 dag kiełbasy
10 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych śliwek
4 marchewki
4 cebule
4 ząbki czosnku
słoik przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zielenina: natki selera i lubczyku
15 dag smalcu
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu po staropolsku, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Świeżą kapustę poszatkować i zagotować, wodę odcedzić. Natomiast kapustę kiszoną odcisnąć z kwasu ( nie płukać, chyba że jest wyjątkowo kwaśna) i połączyć ją przygotowaną świeżą kapustą. Całość zalać niewielką ilością wody i gotować. Następnie dodać utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone dwie cebule, śliwki i przyprawy. Osobno w małej ilości wody namoczyć suszone grzyby, kiedy zmiękną pokroić i dodać do bigosu. W międzyczasie mięso, dwie cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, całość posolić i podsmażyć na patelni. Gdy mięso się zarumieni przełożyć do gotującego się bigosu wraz z zieleniną. Potem także pokroić kiełbasę, podsmażyć i również dodać do gara. Następnie dodać przecier
i koncentrat pomidorowy. Całość gotować do momentu, aż kapusta i mięso będą miękkie. Dodając grzyby i śliwki bigos przybiera ciemną barwę, a najlepszy smak otrzymamy, gdy będziemy go jeszcze trochę gotować następnego dnia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
all
Gość
|
Wysłany: Nie 11:34, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Kromka chleba i szklanka wody. :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Princeps posterior
Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Lubelskie Płeć:
|
Wysłany: Nie 13:13, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
ale psotnie...
ja kiedyś też coś wrzucę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
exe
Dux Ducis unum inter multi
Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 13590
Przeczytał: 11 tematów
Pomógł: 378 razy Ostrzeżeń: 0/2
Płeć:
|
Wysłany: Nie 13:20, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
all napisał: | Kromka chleba i szklanka wody. :D | Ma to swoją nieocenioną wartość w pewnych przypadkach :wink:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
all
Gość
|
Wysłany: Nie 14:37, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Dokładnie. :)
Jeśli chodzi o zapiekankę podana w tym temacie,to bomba kaloryczna.
Ja podam przepis na łagodniejszą:
1.Ziemniaki.
2.Marchew.
3.Cebula.
4.Por.
5.Kiełbasa.
6.Boczek.
7.Ser żółty.
Ilość dowolna wedle uznania ale pamiętać aby nie przesadzić z marchwią bo będzie słodka.
I tak na spodzie naczynia żaroodpornego układamy plastry boczku.Następnie na niej warstwa ziemniaków pokrojonych w plasterki [wszystko kroimy w plasterki] i solimy i posypujemy pieprzem.
Na ziemniaki warstwa cebuli później warstwa marchewki i warstwa kiełbaski na którą warstwa pora.Każdą warstwę warzywną solimy i pieprzymy.
I znowu warstwa boczku,ziemniaków,cebuli,marchewki i kiełbasy i na końcu por.Najlepiej zakończyć warstwą boczku albo kiełbaski.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i pieczemy około 40 minut.
10 minut przed końcem wyciągamy posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Smacznego. :D
Ostatnio zmieniony przez all dnia Nie 15:06, 01 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marr
Probatus
Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Mazowsze Płeć:
|
Wysłany: Wto 9:12, 03 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Podoba mi się ten dział! ;) Ja ostatnio robiłam babeczki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Zmieszać razem suche składniki (mąkę, proszek, cukier i sól) - mąkę można przesiać. W drugiej misce zmieszać składniki mokre: jaja mleko i olej, używając trzepaczki. Połączyć suche i mokre składniki, niezbyt dokładnie mieszając. Następnie przełożyć do foremek (wypełnić mniej więcej 2/3). Piec w temp. 200 st. przez 15-20 min.
Wychodzi mniej więcej 12 szt. Ja jeszcze dodaję kakao i w środek daję trochę konfitur.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Princeps posterior
Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Lubelskie Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:00, 03 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Cytat: | mąkę można przesiać |
chyba raczej trzeba przesiać. a wiesz dlaczego?
P.S. Ma ktoś sprawdzony przepis na typowe danie kuchni kaszubskiej?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
all
Gość
|
Wysłany: Wto 14:12, 03 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Ruchanki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Princeps posterior
Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Lubelskie Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:15, 03 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
jej a co to jest? możesz dać przepis?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
all
Gość
|
Wysłany: Śro 6:09, 04 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Przepis jest w internecie.Wpisz w Google.To rodzaj placuszków...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magnolia
Gość
|
Wysłany: Pon 17:29, 09 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
all napisał: | Kromka chleba i szklanka wody. :D |
To zalicza się do postu :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
all
Gość
|
Wysłany: Wto 6:13, 10 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
W rzeczy samej.Ale jest również najprostszym przepisem na posiłek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magnolia
Gość
|
Wysłany: Wto 10:50, 10 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Naprawdę głodnego nakarmisz kromką chleba, naprawdę spragnionego napoisz szklanką wody. :P
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|